הולכים על זה
מסלולי טיול מומלצים בכל הארץ
שביל הים: נווה ים עד נחשולים (מקטע 8)
בין גלים מתנפצים לצלילי הרוח הנושבת בין הסלעים, ישנו מקטע קסום שנדמה כאילו נשמר במיוחד עבור אלו שמבקשים לגלות את הקסם שבין היבשה לים. ממפרצי נווה ים הרכים ועד הלגונות הצלולות של נחשולים, מתגלה מסלול הליכה שהוא הרבה יותר מטיול – זו חוויה חושית, היסטורית ונופית שמחברת בין טבע פראי, עתיקות מסעירות, ושקיעות שמדברות בשפת הלב. המסלול שבין נווה ים לנחשולים הוא לא עוד הליכה על החוף אלא מסע של צבעים, ריחות ומראות שהולכים ומתגלים בכל צעד. בואו נצא יחד למסע על אחד הקטעים היפים ביותר של שביל הים ונגלה פיסת גן עדן שלא כולם מכירים.
שימו לב: זהו מסלול קווי שדורש הקפצת רכבים לנקודת הסיום.
רקע
"שביל הים" הוא שביל לאומי ברגל לאורך חופי הים התיכון בישראל, באורך כ־240 ק״מ, המחולק ל‑20 מקטעים באורכים שבין 7 ל‑13 ק״מ. מקטע 8 מכיל כ־9–10 ק״מ לאורך קו החוף, בין חוף נווה ים לחוף נחשולים.
תיאור המסלול
ההליכה מתחילה בחוף נווה ים, חוף ציורי עם לגונות צלולות, חול רך ואווירת חוף טבעית. בהמשך מגיעים אל אתרים כמו תל נאמי – תל פרסי עם ממצאים ארכיאולוגיים. השביל חוצה את שפך נחל מהר״ל ומול השפך נחשף שריד של ספינה טרופה ("נץ") שהוא שריד של ספינת אוצרות קדומה.
לאחר מכן נכנסים לשטח שמורת חוף הבונים, הכוללת חופי רחצה מוכרזים ואתרי טבע נדירים. בהמשך, השביל עובר על רכס כורכר עם נקודות תצפית טבע מרהיבות, כולל מפרצי צדפים, מחצבות כורכר, המערה הכחולה, מפרצים סלעיים וגבעת הפרחים, עד לתל דור והלגונה של נחשולים – שם תמצאו נביעה של מים מתוקים המגיעים מתוך סלע הכורכר.
סיום הקטע הוא בחוף נחשולים, שם אפשר למצוא גישה לשירותים, חניה ותשתית קלה למטיילים.
נקודות עניין לאורך המסלול
- נווה ים – חול לבן, לגונות, תחילת השביל.
- תל נאמי – שרידים פרסיים, תצפית.
- שפך נחל מהר״ל וספינת "נץ" – טבע ונוף מהפנט.
- שמורת חוף הבונים – חוף רחצה, טבע רגיש.
- רכס כורכר – מפרצים, מערה, מחצבות.
- תל דור ולגונת נחשולים – שרידים ארכיאולוגיים, נביעה ייחודית.
גן לאומי תל-דור
גן לאומי תל דור מציע שילוב מושלם של טבע פראי, נוף ים מרהיב והיסטוריה עשירה. מרחבי הכורכר, המפרצונים וסלעי החוף יחשפו אתכם אל טעימה נדירה של חוף הים היפה ביותר בישראל.
גן לאומי תל-דור שוכן על גבעה משורטטת מעל קו המים, כחצי שעה דרומית לחיפה סמוך קיבוץ נחשולים. אתר זה הוא שריד לעיר נמל עתיקה שהחלה בתקופה הכנענית ובנייתה המשיכה עד התקופה הרומית. באזור זה נמצאו מקדשים, תיאטרון ונמל עתיק לצד מבני סלע רבים, שמהווים עדות לעושר ולחשיבות באזור זה לאורך כ־3,000 שנות היסטוריה.
תל דור הוא יעד שמצד אחד משתלב בטיול קליל ונגיש, ומצד שני מאפשר התעמקות בהיסטוריה עשירה ונוף ברמה עולמית. אפשר לבחור בהליכה של שעה על הרכס, או לצאת להרפתקה של 3–5 ק״מ עם נקודות תצפית, שרידים עתיקים ובריכות חוף מטורפות. באזור מספר מסלולים וכל מסלול מזמין אתכם להיחשף לחוף היפה בישראל בדרך הרפתקנית, מרגשת ומעוררת השראה.
באזור אפשר למצוא מספר מסלולי טיול מעניינים:
- שביל הרכס – מסלול קל ונגיש לעגלות וכסאות גלגלים, באורך של כ-1 ק״מ. הוא מתחיל בבמבואה המרכזית במתחם עם שירותים, שילוט והצללה, ומתחבר לתצפיות על הים ועל המפרצים.
- השביל האדום – מסלול קלבאורך של כ-3.5 ק״מ, המתאים גם לילדים החל מגיל 4. הוא מתחיל משביל הרכס המונגש, וממשיך על קו המים. הוא מורכב ממקטעי כורכר ומקטעים סלעיים, וממנו אפשר לתצפת על בריכות הטורקיז, הלגונות, ושרידי מבנים עתיקים.
- שביל הים – מסלול שמתחיל מנהריה שבצפון ועד אשקלון שבדרום, באזור זה הוא ברמת קושי קלה ומקטעו באזור זה באורך כ-2.4 ק״מ.
- שמורת חוף הבונים – זהו מסלול מורחב יותר שמחבר בין חוף הבונים עם תל-דור. אורכו כ-5 ק״מ והוא חשוף לשמש.
נקודות שיא לאורך המסלול
- תצפיות מרהיבות – מספר מרפסות על הרכס מציעות תצפית פנורמית לים ולמפרצים טבעיים.
- שרידי עתיקות – תיאטרון רומי קוטר כ־60 מ', מקדשים בגובה כ־30 מ', תעלות נמל ושרידי סירה טבועה.
- טבע עשיר – צמחי חוף ים ומשי פרחים סתוויים, כולל חצבים נפלאים בסתיו.
- בריכות חוף מרהיבות – בריכות טורקיז־מלאות במפרצונים קטנים בין סלעי הכורכר.
מידע רלוונטי וחשוב
- בכניסה כתוב שפתוח עד השעה 17:00, אבל לא מדובר בכניסה למסלולים עצמם אלא רק לגבי אזור החניה, השירותים והחנות. למעשה, השעות הכי יפות באזור זה הן שעות השקיעה.
- המסלול אמנם קווי, אך אינו דורש הקפצת רכבים.
- שביל הרכס מונגש לכסאות גלגלים, וכולל פינות ישיבה שמתצפתות על החוף היפה בארץ.
- באזור אפשר למצוא מסלולים שמתאימים לכל גיל.
- בימי הקיץ החמים מומלץ להביא בגד ים.
- אל תשכחו להצטייד במצלמה, נעליים טובות, מים, ונשנושים.
חורבות שייח׳ בוריק
מעטים מכירים את השביל הזה, אבל בחלק הצפוני של חוף כרמל, בין עתלית לכביש החוף, ישנו שביל טיול קצר ומדהים ובו גבעה קטנה עם הילה היסטורית: חורבות שייח' בוריק – הכפר הארמני האחרון בארץ, שנוסד ב-1920 וננטש ב-1981.
כבר בכניסה אפשר לראות שרידים של מצבות, קברים חצובים, מחצבות ומבנה כיפתי קטן – המקאם של שייח' בוריק. הכפר הוקם על ידי משפחות ארמניות שנמלטו מרצח העם בטורקיה, ושכרו אדמה חקלאית. הם הפכו לחקלאים עצמאיים, גידלו פרדסים והעסיקו את עצמם באדמות שלא זכו לתמיכה רשמית. למרות שממשלת ישראל לא הכירה בהם, הם המשיכו לחיות במקום כמעט 60 שנה.
שימו לב: הסימון בגוגל מפות אמנם מוביל לאזור אך שוגה במיקום של חורבות שייח׳ בוריק. החורבות ממוקמות מהצד ההפוך של דרך הכורכר.
שביל הים: חורבת קרתא
שביל הים חורבת קרתא הוא מסלול קווי באורך כ-6 קילומטרים, המשלב הליכה לאורך רצועת החוף הקסומה של עתלית, עם היסטוריה עשירה ונקודות תצפית נדירות על שרידי התקופות הרומית, הצלבנית והעות׳מאנית. המסלול מתאים למשפחות ולמטיילים עם כלבים (בעיקר גדולים), ודרגת הקושי שלו מוגדרת קל-בינוני, כך שכל מי שמורגל בהליכה יוכל ליהנות ממנו.
התחלה בחניון – וצעידה לעבר ההיסטוריה
הטיול מתחיל בחניון שבצפון עתלית. תחנתכם הראשונה היא תצפית מרהיבה על בריכת השמורה של חורבת קרתא, נקודה שמעניקה מבט ראשוני על הים והמרחבים. מכאן פונים דרומה לעבר מצודת דוסטרי – מבנה צלבני קטן שחצוב בסלע הכורכר. מי שמעוניין יכול להעפיל אל ראש המצודה בסולם יתדות קבוע בסלע, ולהשקיף על נוף חוף הכרמל.
בהמשך הדרך מגיעים למעבר באב אל־עג'ל – שער עגלות עתיק שבתקופה הצלבנית שימש כנקודת שליטה ואבטחה על הדרך למבצר עתלית. ב-1898 הורחב המעבר במיוחד כדי לאפשר לקיסר הגרמני וילהלם השני לעבור במקום בכרכרה בדרכו לירושלים.
חציבה שהפכה לחומה
לאורך המסלול תגלו את המחצבות המרשימות של רכס עתלית – מפעל הנדסי עצום מהתקופה הצלבנית. המחצבות חצבו גושי סלע עצומים לבניית המבצר, ובתוך כך יצרו חומת מגן רציפה שאיפשרה להגן על הרכס מפני מתקפות. תוכלו לזהות מחצבות מדורגות, חריצים שיצרו עגלות המשא, ושערים חצובים היטב, כמו באב אל הווא ("שער הרוח").
פינות זיכרון ונקודות מנוחה
למרגלות הגבעה ניצב גן זיכרון לבני עתלית שנפלו במלחמת העצמאות, עם ספסלי אבן ומפת השביל. באזור תצפית הפילבוקס – עמדה מבוצרת מימי המרד הערבי – תוכלו לעצור ולהתבונן בנוף הפתוח.
עגלת קפה קרתא
במהלך המקטע הראשון של שביל זה נמצאת עגלת הקפה ״קרתא״, עגלת קפה מצוינת הפתוחה בימים ראשון עד שישי בשעות הבוקר.
סיום בחוף נווה ים או קיצור המסלול
המסלול ממשיך דרומה לאורך הגדה המזרחית של בריכות המלח, עובר במרכז המבקרים של מפעל המלח ומסתיים בחוף הרחצה של נווה ים. אם אינכם מעוניינים ללכת את המסלול במלואו, ניתן לבחור ללכת רק את הקטע הראשון שאורכו כ-1.5 קילומטרים עד לבתים הצפוניים ביותר של עתלית ולחזור לנקודת ההתחלה (הליכה של כ-200 מטרים חזרה).
חורבת קרתא – עוצמה של מקום אחד
בחורבת קרתא עצמה שוכנת מערה חצובה ששימשה קבר רומי, אורווה צלבנית ובור מים פעיל עד היום. צמחיית השמורה מגוונת – בחורף ואביב פורחות כאן רקפות, כלניות וכרכום גיירדו הנדיר, והחרובים צומחים כאן במראה "דגל" עקב רוחות הים המלוחות.
מה לקחת לדרך?
- נעלי הליכה נוחות, כובע ומים – השביל חשוף ברובו לשמש
- מצלמה לתיעוד התצפיות, המחצבות והפריחה
אם אתם מחפשים מסלול שבו אפשר לומר בלב שלם שהולכים על זה, וליהנות מחיבור יוצא דופן בין נופי חוף פראיים להיסטוריה בת אלף שנה – שביל הים חורבת קרתא הוא היעד המושלם.
מסלול חורבת שימרי
אם אתם מחפשים מסלול קצר אך מאתגר עם נוף בלתי נשכח, חורבת שימרי מחכה לכם בין שבילי יער חוף הכרמל. אורכו של המסלול כ-1.7 קילומטר בלבד, אך הוא מדורג בדרגת קושי בינונית בשל השטח הסלעי והצורך בטיפוס קל על סלעים לאורך הדרך.
איך מגיעים ולאן הולכים?
אל נקודת ההתחלה אפשר להגיע דרך המיקום שמצוין במפה שבעמוד זה. נקודת ההתחלה כוללת פינת ישיבה יחידה, ובה תוכלו להתארגן לפני היציאה. משם תצעדו בשביל המסומן בצבעי לבן-ירוק-לבן, שילווה אתכם עד ליעד – מבנה האבן העתיק של חורבת שימרי. כ-300 מטרים לאחר המבנה נמצאת נקודת הסיום, אליה ניתן להגיע עם רכבים. זהו מסלול קווי אך לא ארוך, לכן אפשר לחזור אותו בחזרה או להקפיץ רכב אל נקודת הסיום. כדי להגיע אל נקודת הסיום כותבים בגוגל מפות ״חורבת שימרי״, ממשיכים עד שמגיעים למטע הזיתים שבצד ימין באזור של צומת שבילים. אם תרצו להמשיך, תוכלו לחבור למסלול הארוך יותר של יער חוף הכרמל, שאורכו המלא כ-14 קילומטר.
מה רואים בדרך?
המסלול רובו ככולו חשוף לשמש, למעט כמה עצים בודדים שמעניקים צל נקודתי. לאורך הדרך אפשר למצוא סברסים, ונפרשים מראות מרהיבים של רצועת החוף – תצפית גבוהה שמספקת נקודות צילום יוצאות דופן על מרחבי הים והשדות.
חורבת שימרי – שרידי העבר
במרכז המסלול ניצבת חורבת שימרי – מבנה אבן מקומר מהתקופה העות׳מאנית (המאה ה‑16), שככל הנראה שימש מחסן. מסמכים מהתקופה הצלבנית רומזים כי המקום היה קיים גם מאות שנים קודם לכן בשם אסומר. בסביבת המבנה פזורות מערות קטנות, שחלקן הוסבו למגורים ואחסון. עצם השיטוט בין הקירות העתיקים יוצר חיבור מוחשי לעבר הרחוק של האזור.
למי מתאים המסלול?
המסלול מתאים למטיילים שמורגלים בהליכה בשטח סלעי ומחפשים חוויה קצרה עם ערך מוסף היסטורי. אם בכוונתכם להגיע עם כלב – שימו לב שהמכשולים והטיפוס מתאימים בעיקר לכלבים גדולים המסוגלים לקפוץ ולעבור בין הסלעים.
מה להביא?
- נעליים סגורות ונוחות להליכה על סלעים
- כובע ומים – המסלול ברובו חשוף לשמש
- מצלמה לתיעוד הנוף המרשים
אם החלטתם שאתם הולכים על זה, צאו לשביל הקצר הזה שמחבר טבע פראי עם שכבות סיפור מרתקות, וגלו נקודת מבט אחרת על הכרמל וההיסטוריה הישראלית.
גן לאומי בית עיטאב (המסלול הקווי)
אם אתם מחפשים מסלול טיול מגוון המשלב נופים ירוקים, אתרים היסטוריים וחוויה רגלית מהנה, הרי ירושלים מציעים לכם מסלול מושלם שמתחיל בחניון נס הרים. כאן תוכלו לבחור בין שני מסלולים נהדרים – אחד מעגלי ואחד קווי – בהתאם לזמן שברשותכם ורמת הקושי המועדפת. בעמוד זה מוצג המסלול הקווי, אם ברצונכם לקבל מידע על המסלול הקווי, עברו לעמוד הייעודי: ״גן לאומי בית עיטאב – המסלול המעגלי״.
בחניון מחכים לכם שולחנות פיקניק מוצלים, בהם תוכלו להתארגן לפני היציאה לדרך או לסיים את היום בארוחה נינוחה בחיק הטבע.
המסלול הקווי יוביל אתכם למערת התאומים – יעד מרתק ומיוחד במינו.
חשוב לדעת: המערה סגורה למבקרים עד ה-31 במרץ בכל שנה, בשל שנת החורף של העטלפים.
חלק ניכר מהמסלול חשוף לשמש, לכן מומלץ לטייל בו בעונות מתונות – סתיו או אביב.
במסלול זה, נדרשת הקפצת רכב לסיום המסלול.
כיוון שהמסלול אינו מוצל, מומלץ להצטייד בכובע, מים ומפת סימון שבילים עדכנית. כמו כן, מומלץ לבדוק מראש את מועדי פתיחת המערה אם אתם מתכננים להגיע אליה.
אם אתם מרגישים שהפעם הולכים על זה באמת – זהו מסלול שמשלב נוף פראי, פריחה מרהיבה וסיפור ארץ ישראלי אותנטי. צאו לדרך באחריות, ותחזרו עם חוויות גדולות בלב.
גן לאומי בית עיטאב (המסלול המעגלי)
אם אתם מחפשים מסלול טיול מגוון המשלב נופים ירוקים, אתרים היסטוריים וחוויה רגלית מהנה, הרי ירושלים מציעים לכם מסלול מושלם שמתחיל בחניון נס הרים. כאן תוכלו לבחור בין שני מסלולים נהדרים – אחד מעגלי ואחד קווי – בהתאם לזמן שברשותכם ורמת הקושי המועדפת. בעמוד זה מוצג המסלול המעגלי, אם ברצונכם לקבל מידע על המסלול הקווי, עברו לעמוד הייעודי: ״גן לאומי בית עיטאב – המסלול הקווי״.
בחניון מחכים לכם שולחנות פיקניק מוצלים, בהם תוכלו להתארגן לפני היציאה לדרך או לסיים את היום בארוחה נינוחה בחיק הטבע.
המסלול המעגלי מומלץ במיוחד בחורף, כאשר האזור שופע מים אך אינו בוצי מדי, ובאביב, כשהמרחבים מתמלאים בפריחה ססגונית.
סימון שבילים: מתחיל בסימון שחור, ולאחר כ-400 מטרים מתחלף לאדום עד ההגעה לחורבות.
בסיומו של השביל תגיעו לחורבת עיטאב – נקודה יפה ומרשימה, ממנה תוכלו לבחור אם לחזור לנקודת ההתחלה או להמשיך להרפתקה במסלול הקווי.
כיוון שהמסלול אינו מוצל, מומלץ להצטייד בכובע, מים ומפת סימון שבילים עדכנית. כמו כן, מומלץ לבדוק מראש את מועדי פתיחת המערה אם אתם מתכננים להגיע אליה.
אם אתם מרגישים שהפעם הולכים על זה באמת – זהו מסלול שמשלב נוף פראי, פריחה מרהיבה וסיפור ארץ ישראלי אותנטי. צאו לדרך באחריות, ותחזרו עם חוויות גדולות בלב.
שמורת עוז וגאו״ן
שמורת עוז וגאו״ן שוכנת בסמוך לצומת גוש עציון, ומציעה שילוב ייחודי של מרחב ירוק, פינות משחק והנצחה מרגשת. המקום הוקם לזכרם של שלושת הנערים – גיל-עד שער, אייל יפרח ונפתלי פרנקל ז״ל – שנחטפו ונרצחו בקיץ תשע״ד. מתוך כאב וגעגוע נולד כאן מוקד חי ופועם של חיבור לארץ ישראל ולערכי הערבות ההדדית.
מה מחכה לכם בשמורה?
- שולחנות פיקניק מרווחים, מושלמים לארוחה בחיק הטבע.
- מתקני גני שעשועים לילדים בכל הגילאים.
- מגרש כדורגל ומגרש כדורסל לפעילות ספורטיבית משותפת.
- שכשוכית קסומה בלב הנוף הירוק, לטבילה צוננת ומרעננת בימים חמים.
- שירותים מסודרים לשימוש המבקרים.
חוויה של חיבור לערכים ולשורשים
שמורת עוז וגאו״ן אינה רק מקום נופש – היא סמל לחוסן קהילתי ולעמידה איתנה מתוך גאווה ותקווה. כאן, תחת שמיים פתוחים ובליווי ציוץ הציפורים, אפשר לעצור לרגע, להוקיר זכרם של השלושה וללמוד על כוחה של האחדות.
אם אתם מחפשים יעד שבו אפשר גם ליהנות יחד וגם לזכור, זהו מקום שאפשר לומר עליו בלב שלם שהולכים על זה.
הצטיידו במים, כיבוד נעים והרבה סבלנות, וצאו ליום שמשלב טבע, ערכים והשראה.